5 Ağustos 2010 Perşembe

Factoring

Factoring Nedir?

Genelde "kısa vadeli" satışlardan doğan alacak haklarının faktörlere satılması suretiyle işletmelere fon sağlama olanağı veren bir finansman yönetimidir. Bu anlaşma ile alacaklı işletme kişi veya kişiler üzerindeki alacaklarının tamamını veya bir bölümünü faktöre devretmeyi ve bu işlemi borçlulara bildirmeyi taahhüt eder.

Buna karşılık faktör alacakları tahsil etmeyi, ödenmeme riskini üstlenmeyi, alacak tutarını peşin olarak veya belirli bir vadenin bitiminde ödemeyi taahhüt eder.

Faktör kuruluşlarının fonksiyonlarını genel olarak 3 ana başlık altında toplarız.

1 Garanti
2 Tahsilat ve Muhasebe
3 Finansman

1 Garanti: Bilindiği gibi kredili satış yapan işletmeler için en önemli risklerden birisi alacaklarının tahsil edilememesi veya geç tahsil edilmesidir. Alacaklar factoring sözleşmesinde belirtilmiş limitler dahilinde garanti edilmektedir. Factor tarafından üstlenilen bu risk borçlunun yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda işlerlik kazanmaktadır.
Birçok ülkede alacaklar sigorta ettirilerek factör kuruluşunun riski azaltılmaktadır.

2 Tahsilat ve Muhasebe: Muhasebe kayıtlarının factör tarafından tulutulmasıyla müşteriler çok sayıda borçlunun hesabını değil sadece factör tarafından yapıldığından işletme yöneticilerinin zaman ve para tasarrufları olacaktır. Factör kuruluş üstlendiği hizmet karşılığında fatura değerinin % 0.55 ile % 2.5 arasında değişen bir komisyon alır.

3 Finansman: Factör kuruluşunun en önemli işlevlerinden biriside alacakların finansmanını sağlamaktır.

2 Yöntem Kullanılmaktadır;

a Ön ödeme veya avans yöntemi
b iskonto yöntemi

Ön ödeme yönteminde, uygulamada genellikle müşteriye % 80 peşin ödeme yapılmaktadır. Bunun için factörel alacağın oluştuğunu gösteren fatura suretleri veya malın gönderildiğine ilişkin belgelerin ibrazı yeterlidir. Böylece müşteri alacaklarının karşılığını vadesinden önce avans olarak almakta ve finans sorununu çözmektedir.

Factoring şirketi alacağının % 80'e varan kısmını satıcı işletmeye nakit olarak ödemektedir. Alacağın vadesi geldiğinde tahsil edilen alacağın % 20 sinden faktörine faiz ve komisyon düşüldükten sonra kalan tutarı satıcıya ödenmektedir.

İskonto yönteminde ise önce alacağın peşin değeri hesaplanmaktadır. Daha sonra factor kuruluşu komisyon tutarı ve yaptığı masraflar düşüldükten sonra kalan tutar satıcıya ödenir. Ancak bu yöntem fazla kullanılmamaktadır.

Factoringin Avantajları

1 Faktoring şirketleri ihracat artışına önemli katkılar sağlar.

2 Tahsil edilemem riski ve likidite sorunu ortadan kalkar

3 Alacak yönetimi factore bırakıldığından satıcı bu işler için personel istihdam etmez. Böylece zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır.

4 Factoring işlemi, satıcıların müşterilerine vade tanıdıklarından satışlarda artış söz konusu olur.

5 Muhasebe kayıtlarının factor tarafından tutulması satıcı işletmeye önemli bir kolaylık ve tasarruf sağlar.

6 Diğer finansman kaynaklarına göre daha esnektir.

7 Nakit bütçelerin doğru ve güvenilir bir şekilde hazırlanmasıyla planlı büyümeye yardımcı olur.

8 Formalitesi azdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder