7 Ağustos 2010 Cumartesi

Gelecek Piyasaları

Gelecek Piyasaları (Tutues)

TUTUES

Gelecek Piyasaları belli miktardaki (mal, döviz, kıymetli maden (altın, gümüş) menkul kıymeti) önceden belirlenen bir fiyatla gelecekteki belirli bir tarihte teslim edileceğine ilişkin alım satım sözleşmelerinin yapıldığı bu sözleşmelerinin el değiştirdiği üyelik esasına göre çalışan borsalar, bu borsalarda işlem gören sözleşmelere Gelecek Sözleşmeleri denir.

Gelecek Sözleşmeleri organize borsalarda işlem görür gelecekteki pazar düşüncesi üretici ve tüketicilerin herhangi bir malın ilerdeki fiyat değişimlerinden korunma ihtiyaçlarından doğmuştur.

Gelecek Sözleşmelerini Özellikleri

1 Gelecek sözleşmeleri organize borsalarda işlem görür ve belirlenen fiyatlar takas odası tarafından resmen yayınlanmaktadır.

2 Gelecek Sözleşmeleri standart nitelikte olup teslimat tarihine kadar alnıp satılabilirler.

3 Sözleşmeye konu olan varlıklağın fiili teslimatı gerekmeyebilir.

4 Gelecek Sözleşmeleri standart miktarda ürün içerir.

5 Genelde vadeli işlem piyasalarını düzenleyen kurumlarla menkul kıymet borsalarını düzenleyen kurumlar aynıdır. (Risk olgusu vardır)

6 Gelecek Sözleşmelerinde maksimum fiyat değişimi için günlük olarak tespit edilmiş sınırlar vardır. Eğer bir sözleşme bu sınıra ulaşmışsa bu sınırın ötesindeki bir başka işleme izin verilememektedir. Böylece aşırı fiyat artışları engellenmektedir.

7 Gelecek Sözleşmeleri, gelecek komisyoncuları veya seans işlemleri tarafından alınır veya satılır.
Seans işlemleri spekülatör olarakta isimlendirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder