7 Ağustos 2010 Cumartesi

Vadeli İşlem Piyasaları

Vadeli İşlem Piyasaları (Forward)

Vadeli İşlemler ileriki tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarı bugünden belirlenecek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward işlemler kesin ve bağlayıcı işlemlerdir. Çok basit ve yaygın olarak kullanılır. Her türlü mal ve piyasa için söz konusu olabilir; Ancak genellikle döviz ve faiz forwardı olmak üzere 2'ye ayrılır.

Bankaların kendi aralarında veya müşteriyle yaptıkları işlemlerdir. Sözleşmenin 2 tarafında bankalar varsa bu işlemler INTERBANK işlemlerdir. Bu piyasada alıcı ile satıcı tamamen kendilerini önceden belirledikleri şartlara bağlı olarak ilerideki tarihte fiziki teslimi gerçekleştirmek üzere alım ve satım yaparlar.

Vadeli İşlemler merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla bankalar veya bankalarla müşteriler arasında gerçekleştirilen örgütsüz piyasa işlemleridir. Forward sözleşmesinin vadesi 1 günden başlar ve bir kaç yılı kapsayabilir.

Forward Piyasalarının 2 Temel Fonksiyonu Vardır.

1 Kur riskini ortadan kaldırmak.
2 Spekülatif işlemler için kullnmasıdır.

Forward Sözleşmelerinin Özellikleri

1 Forward işlemler merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla müşteriler arasında gerçekleşen işlemlerdir.

2 Vadeli İşlemler çeşitli iletişim araçlarıyla gerçekleştirilmekte ve fiyatlar müşterinin itibarına göre değişmektedir.

3 Forward Sözleşmeler standart sözleşmeler değildir.

4 Vadeli İşlemler 3. kişilere devredilemez bu nedenle sözleşmelerin iptal edilmesi tarafların mutabık kalmalarıyla mümkündür.

5 Vadeli Sözleşmelerin vadesi geldiğinde tarafların yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir. Ancak sözleşme tarafları anlaşmaları sonucu vade bakımından uzatabilir.

6 Vadeli İşlemlerde sözleşmenin gerçekleşme anına kadar tarafların birbirlerine ödeme yapması söz konusu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder